niedziela, 26 stycznia 2014

BUŁKA Z CZEKOLADĄ.



     Upiekłyśmy z dziewczynkami, bułeczkę z czekoladą na śniadanie.Widziałam ich wiele na różnych stronach w internecie, postanowiłam nauczyć dziewczynki właśnie takiej bo była najciekawsza i bardzo nam się spodobała.
My użyłyśmy do przygotowania ciasta:
450 g mąki,
180 ml mleka,
2 żółtka, ( białka użyłyśmy potem do posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika),
7 g suchych drożdży,
30 g masła,
70 g cukru
szczyptę soli
150 nutella

Wykonanie:
1.     Mleko należy zagotować do 30 stopni , następnie dodajemy drożdże i rozpuszczamy je. (przygotowuje rodzic). Pozostawiamy na 15 min.

2.    Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z cukrem i solą.
3.    Dodajemy żółtka.
4.    Następnie dodajemy masło i nasze drożdże z punktu 1,
5.    Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
6.    Włączamy piekarnik na 180 stopni,
7.    Dzielimy ciasto na cztery części,
8.    Rozwałkowujemy ciasto na kształt koła , kładziemy pierwsze koło które smarujemy czekoladą, kolejne koło i czekolada, kolejne koło i czekolada i na koniec kolejne koło. 


9.    Na środku zaznaczamy sobie małe koło i nacinamy 16 razy w równych odstępach – tak jak na naszych zdjęciach. 




10.  Smarujemy wszystko białkiem i pieczemy 15- 20 min w 180 stopniach.


1 komentarz:

  1. wow! zrobiłaś to ! Wygląda genialnie :) chyba też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń