Upiekłyśmy z dziewczynkami,
bułeczkę z czekoladą na śniadanie.Widziałam ich wiele na różnych stronach w internecie, postanowiłam nauczyć dziewczynki właśnie takiej bo była najciekawsza i bardzo nam się spodobała.
My użyłyśmy do przygotowania ciasta:
450 g mąki,
180 ml mleka,
2 żółtka, ( białka użyłyśmy potem
do posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika),
7 g suchych drożdży,
30 g masła,
70 g cukru
szczyptę soli
150 nutella
Wykonanie:
1. Mleko
należy zagotować do 30 stopni , następnie dodajemy drożdże i rozpuszczamy je. (przygotowuje
rodzic). Pozostawiamy na 15 min.
2. Mąkę
przesiewamy przez sito i łączymy z cukrem i solą.
3. Dodajemy
żółtka.
4. Następnie
dodajemy masło i nasze drożdże z punktu 1,
5. Zagniatamy
ciasto i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
6. Włączamy
piekarnik na 180 stopni,
7. Dzielimy ciasto
na cztery części,
8. Rozwałkowujemy
ciasto na kształt koła , kładziemy pierwsze koło które smarujemy czekoladą,
kolejne koło i czekolada, kolejne koło i czekolada i na koniec kolejne koło.
9. Na środku
zaznaczamy sobie małe koło i nacinamy 16 razy w równych odstępach – tak jak na
naszych zdjęciach.
10. Smarujemy
wszystko białkiem i pieczemy 15- 20 min w 180 stopniach.
wow! zrobiłaś to ! Wygląda genialnie :) chyba też muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń