Pieczemy skubańca lub kruszona
jak kto woli (przepis: ½ kg maki, mały proszek do pieczenia, kostka margaryny,2
łyżki cukru, kakao, 4 żółtka- do ciasta,
a białka do ubicia z ½ szklanki cukru, owoc- my użyłyśmy czarnej porzeczki.
Wykonanie: ciasto zagniatamy, mieszając wszystkie składniki następnie dzielimy
na trzy części do jednej dodajemy kakao, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy
białko ubijając je na sztywno a następnie dodając cukier. Na koniec kruszymy
jasną kulkę na nią ciemną tę z kakao układamy na nie owoc, następnie ubitą
pianę i na to pozostałą jasną część ciasta, którą kruszymy. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min).
Przepis dla dziewczynek
gdyby zapomniały a będą miały ochotę za kilka lat same go upiec.
Teraz gdy
dziewczynki robią coś w kuchni zawsze jestem obok, wiedzą, że beze mnie nie
mogą korzystać ze sprzętów mechanicznych są po prostu na to za małe, ale mogą
uczestniczyć wykonując wszystko z mamą ucząc się tego, aby gdy będą starsze móc
to wykorzystać. Moja mama zawsze zapraszała nas do kuchni, potem przygotowanie
obiadu, upieczenie ciasta, nie sprawiało nam żadnych problemów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz