środa, 16 lipca 2014

Skubaniec.



Pieczemy skubańca lub kruszona jak kto woli (przepis: ½ kg maki, mały proszek do pieczenia, kostka margaryny,2 łyżki cukru, kakao,  4 żółtka- do ciasta, a białka do ubicia z ½ szklanki cukru, owoc- my użyłyśmy czarnej porzeczki. Wykonanie: ciasto zagniatamy, mieszając wszystkie składniki następnie dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy białko ubijając je na sztywno a następnie dodając cukier. Na koniec kruszymy jasną kulkę na nią ciemną tę z kakao układamy na nie owoc, następnie ubitą pianę i na to pozostałą jasną część ciasta, którą kruszymy. Pieczemy w 170  stopniach przez 45 min).
 Przepis dla dziewczynek gdyby zapomniały a będą miały ochotę za kilka lat same go upiec.




 Teraz gdy dziewczynki robią coś w kuchni zawsze jestem obok, wiedzą, że beze mnie nie mogą korzystać ze sprzętów mechanicznych są po prostu na to za małe, ale mogą uczestniczyć wykonując wszystko z mamą ucząc się tego, aby gdy będą starsze móc to wykorzystać. Moja mama zawsze zapraszała nas do kuchni, potem przygotowanie obiadu, upieczenie ciasta, nie sprawiało nam żadnych problemów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz