Przepis :
1 kg mąki
1 palma
25 dag cukru
5-6 łyżek miodu
3 jajka
1 przyprawa do pierników
1 łyżeczka mielonej kawy
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki sody
3 łyżeczki kakao
1 kieliszek wódki
No i króciutko jak je zrobić:
Do garnka wkładamy margarynę, miód, połowę z cukru, kawę, cynamon – zagotowujemy tak aby się połączyło a następnie pozostawiamy do schłodzenia.
Następnie możemy ubić pianę z białek , dodać pozostałą część cukru i żółtka.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do pierników, kakao, oraz wódkę, następnie dodajemy wystudzone składniki z garnka i jajka. Wszystko razem zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, wycinamy wzory. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz