poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Drożdżowe i bezowe smakołyki.



        Dziewczynki znowu w kuchni, tym razem piekły ciasto drożdżowe z wiśniami i bezowy deser. 
          Do ciasta użyły: 3 szklanki mąki, 5 dkg drożdży, 2/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 125 g masła, 4 żółtka, wiśnie (my miałyśmy dżem wiśniowy własnej roboty).

Zaczęły od rozkruszenia drożdży, następnie dodały ciepłe mleko, łyżkę cukru pudru oraz łyżkę mąki. Odstawiły w ciepłe miejsce i poczekały aż wyrośnie. Do wyrośniętego ciasta dodały mąkę przesianą przez sitko, żółtka, pozostały cukier puder , zagniotły a potem dodały przestudzone rozpuszczone masło, zagniotły i odstawiły do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzieliły na dwie części, 2/3 ułożyły na blaszce następnie położyły  wiśnie i 1/3 ciasta. Na koniec posmarowały je roztrzepanym jajkiem z dwoma łyżkami wody. Wstawiłyśmy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, ciasto piekłyśmy w 160 stopniach.  




Z jajek z pierwszego ciasta zostały nam białka, które ubiłyśmy i  dodałyśmy ½ szklanki cukru, następnie ułożyłyśmy je na blaszce i wstawiłyśmy na 3 godziny do piekarnika, piekłyśmy w 100 stopniach. Dziewczynki po upieczeniu przygotowały do bezowego spodu owoce ( banany, winogron, arbuz), lody oraz czekoladę. Wyszedł im przepyszny deser. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz