Dziewczynki
znowu w kuchni, tym razem piekły ciasto drożdżowe z wiśniami i bezowy deser.
Do
ciasta użyły: 3 szklanki mąki, 5 dkg drożdży, 2/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki
cukru pudru, 125 g masła, 4 żółtka, wiśnie (my miałyśmy dżem wiśniowy własnej
roboty).
Zaczęły
od rozkruszenia drożdży, następnie dodały ciepłe mleko, łyżkę cukru pudru oraz
łyżkę mąki. Odstawiły w ciepłe miejsce i poczekały aż wyrośnie. Do wyrośniętego
ciasta dodały mąkę przesianą przez sitko, żółtka, pozostały cukier puder ,
zagniotły a potem dodały przestudzone rozpuszczone masło, zagniotły i odstawiły
do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzieliły na dwie części, 2/3 ułożyły na blaszce
następnie położyły wiśnie i 1/3 ciasta.
Na koniec posmarowały je roztrzepanym jajkiem z dwoma łyżkami wody. Wstawiłyśmy
do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, ciasto piekłyśmy w 160 stopniach.
Z
jajek z pierwszego ciasta zostały nam białka, które ubiłyśmy i dodałyśmy ½ szklanki cukru, następnie ułożyłyśmy
je na blaszce i wstawiłyśmy na 3 godziny do piekarnika, piekłyśmy w 100
stopniach. Dziewczynki po upieczeniu przygotowały do bezowego spodu owoce ( banany, winogron, arbuz),
lody oraz czekoladę. Wyszedł im przepyszny deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz